Overslaan en naar de inhoud gaan
RED = STOP.

Rood = Stop, altijd en overal!

-

In 2019 telden we 45 ongevallen aan overwegen in België. 17 ongevallen, goed voor meer dan één derde van het totale aantal, vonden plaats aan een overweg in havengebied. Dit betekent helaas een toename in vergelijking met vorige jaren. Een toename die we vaststellen zowel in Antwerpen, Zeebrugge én Gent.  En de gevolgen kunnen zwaar zijn: naast het feit dat het levensgevaarlijk is, veroorzaken ongevallen aan overwegen ook grote materiële schade en vertragingen voor het goederenverkeer, met grote economische gevolgen. 
 
Daarom lanceren we op 30 november een campagne voor meer veiligheid aan de overwegen in onze havengebieden, specifiek gericht tot vrachtwagenchauffeurs. De boodschap van onze campagne is duidelijk: Rood = stop! Cijfers tonen immers aan dat in 80% van de ongevallen de bestuurders het rode licht niet respecteren.

Meldingen op je smartphone

Tegelijk zijn we er ons van bewust dat de verkeerssituatie in de havens niet altijd even gemakkelijk en duidelijk is: er is druk verkeer met veel vrachtwagens, er zijn veel overwegen, waarvan het overgrote deel zonder slagbomen, soms zelfs zonder lichten … Daarom sloegen we de handen in elkaar met Waze en Flitsmeister en Coyote om bestuurders te waarschuwen wanneer ze een overweg naderen.  
 
Hoe gaat dit in zijn werk? Op ons Open Data platform hebben we de gps-coördinaten van alle overwegen in België gepubliceerd. Deze data zijn vrij beschikbaar, zodat ontwikkelaars van navigatie-apps ze gratis kunnen integreren. Op die manier kunnen Waze, Flitsmeister en Coyote hun gebruikers een melding sturen wanneer ze een overweg naderen. Met deze bijkomende waarschuwing willen we bestuurders helpen om extra alert te blijven in de buurt van overwegen en de verkeersveiligheid zo verhogen.

Online campagne

Net zoals vorige jaren hebben we ervoor gekozen om campagne te voeren tijdens de kortste dagen van het jaar wanneer de zichtbaarheid beperkt is door de soms slechte weersomstandigheden. In tegenstelling tot voorgaande edities verloopt de campagne volledig digitaal. Wegens de huidige situatie door corona kunnen we jammer genoeg geen terreinacties in de 3 havens organiseren.  
 
Van 30 november tot en met 4 december is onze campagne te zien via de verschillende sociale media en ook via de mediakanalen van onze partners. Deze campagne kon immers tot stand komen dankzij de goeie samenwerking met al onze partners: Port of Antwerp, MBZ Port of Zeebrugge, North Sea Port (Gent), Combinant, ICO, APZI, Stukwerkers, Waze, Flitsmeister en Coyote.

Wil je meer lezen over onze acties en campagnes voor meer veiligheid aan overwegen? 

RED = STOP.

De cijfers

 • 1700 overwegen in België
 • 45 ongevallen in 2019
 • 17 ongevallen in havengebied
  • 12 in Antwerpen
  • 4 in Zeebrugge
  • 1 in Gent-Zeehaven
 • In 80% van de gevallen: niet respecteren van het rode licht
 • 6540 minuten vertraging door ongevallen aan overwegen in de havens